ΑΡΧΙΚΗ

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ &
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Θεσσαλονίκη, 17-20 Μαΐου 2017

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η κεραμική της κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του
(480-323/300 π.Χ.

 

 

Γ΄ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

κατά γενική ομολογία το αρχαιολογικό συνέδριο «Η κεραμική της κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.)» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Καθοριστική για την επίτευξη των στόχων του υπήρξε η δική σας συμβολή και συνεργασία.

Η ουσιαστική, ωστόσο, επιστημονική προσφορά της συνάντησης θα εξαρτηθεί από την έκδοση σε σύντομο χρονικό διάστημα των πρακτικών της. Για τον λόγο αυτό σας παρακαλούμε να αποστείλετε τα κείμενά σας στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, λαμβάνοντας υπόψη απαραιτήτως τις οδηγίες που αναγράφονται στην επόμενη σελίδα.

Ευχόμαστε η γόνιμη συνεργασία μας να συνεχιστεί και σε όλη τη διάρκεια της έκδοσης των πρακτικών.

Καλό καλοκαίρι,

Η Οργανωτική Επιτροπή

 

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

• Τα προς δημοσίευση άρθρα πρέπει να είναι γραμμένα σε Word και να υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή στα ακόλουθα email της εκδοτικής επιτροπής (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή στο email του συνεδρίου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

• Η έκταση κάθε άρθρου (μαζί με τις υποσημειώσεις) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 χιλιάδες λέξεις. Η Βιβλιογραφία δεν προσμετράται στο παραπάνω όριο.

• Οι φωτογραφίες, οι πίνακες και τα σχέδια δεν μπορεί να είναι συνολικά περισσότερα από δέκα (10). Θα έχουν ξεχωριστή αρίθμηση και το καθένα δική του λεζάντα. Η ανάλυση των εικόνων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 dpi. Οι συγγραφείς είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων άδεια δημοσίευσης για όλες τις εικόνες του κειμένου τους και να αναγράψουν σε κάθε λεζάντα την πηγή προέλευσης μέσα σε παρένθεση.

• Τα κείμενα θα είναι γραμμένα σε Word 2007 ή νεότερης έκδοσης, με γραμματοσειρά Times New Roman 12 και 1.5 διάστιχο, ενώ στις υποσημειώσεις με 10 και μονό διάστιχο.

• Οι σημειώσεις θα πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του κειμένου και να έχουν συνεχή αρίθμηση.

• Για τις συντομογραφίες θα ακολουθηθεί το σύστημα του American Journal of Archaeology (βλ. συνημμένο αρχείο). Στις υποσημειώσεις του κειμένου θα σημειώνεται μόνον το επίθετο του συγγραφέα με το έτος έκδοσης του έργου του, άρθρου ή βιβλίου, και επακριβώς ο αριθμός της σελίδας ή των σελίδων όπου γίνεται η παραπομπή (βλ. παραδείγματα παρακάτω).

Σε περίπτωση που ο ίδιος συγγραφέας έχει δημοσιεύσει το ίδιο έτος περισσότερες της μίας εργασίες, αυτές πρέπει να διακρίνονται με την προσθήκη γραμμάτων (α, β, γ, κλπ.). Στο τέλος του άρθρου και σε απόλυτη αλφαβητική σειρά θα δοθεί η Βιβλιογραφία με τα πλήρη στοιχεία του συγγραφέα, του τίτλου του άρθρου ή του βιβλίου, του περιοδικού ή της σειράς, του τόπου έκδοσης και της αρίθμησης των σελίδων (όταν πρόκειται για άρθρο). Να γραφεί ξεχωριστά η ελληνόγλωσση και η ξενόγλωσση Βιβλιογραφία.

• Παραθέτουμε ενδεικτικά παραδείγματα για τη Βιβλιογραφία *

* Παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη μεγάλη άνω παύλα ( – ) για τον διαχωρισμό διαφορετικών επωνύμων, πόλεων, σελίδων.

Για μονογραφία
Cook – Dupont 1998: R. M. Cook – P. Dupont, East Greek Pottery, London – New York.

Για μονογραφία σε σειρά
Coulié 2002: A. Coulié, La céramique thasienne à figures noires, Études Thasiennes XIX, Athènes.

Για άρθρο σε περιοδικό
Benson 1983: J. L. Benson, “Corinthian Kotyle Workshops”, Hesperia 52, 311–326.

Για άρθρο σε συλλογικό τόμο (π.χ. συνέδρια, χαριστήρια κλπ.)
Tiverios 2008: M. Tiverios, “Greek Colonisation of the Northern Aegean”, στο G. R. Tsetskhladze (επιμ.), Greek Colonisation. An Account of Greek Colonies and other Settlements Overseas, τόμ. 2, Mnemosyne Suppl. 193, Leiden – Boston, 1–154.

Για άρθρο σε συλλογικό τόμο (έκδοση σε σειρά)
Shalganova – Gotzev 1995: T. Shalganova – A. Gotzev, “Problems of Research on the Early Iron Age”, στο D. W. Bailey – I. Panayotov (επιμ.), Prehistoric Bulgaria, Monographs in World Archaeology 22, Wisconsin, 327–343.

Για ιστοσελίδα (σε παρένθεση η ημερομηνία πρόσβασης)
Wolle 1999: A. Wolle, Çatalhöyük: Excavations of a Neolithic Anatolian Höyük, http://catal.arch.cam.ac.uk/catal/catal.html (29/11/1999).

Για άρθρο σε ηλεκτρονικό περιοδικό (σε παρένθεση η ημερομηνία πρόσβασης)
Hodder 1999: I. Hodder, “Archaeology and Global Information Systems”, Internet Archaeology 6, http://intarch.ac.uk/ (25/11/1999).

• Τα ελληνικά κείμενα θα πρέπει να συνοδεύονται από μία περίληψη περίπου 300 λέξεων στα αγγλικά.

Από την Οργανωτική Επιτροπή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ελληνικά)  ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (δίγλωσσο)

 

Β΄ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

01 AFISA MANAKIDOY Layout 1Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου ευχαριστούν θερμά τους ενδιαφερόμενους για την αθρόα συμμετοχή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο θεματικά πρόγραμμα ανακοινώσεων. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, από το πρωί της Τετάρτης 17/5 μέχρι και την Παρασκευή 19/5 το απόγευμα, ενώ για το Σάββατο 20/5 προγραμματίζεται ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας (απαραίτητη η προεγγραφή στην ιστοσελίδα του συνεδρίου μέχρι τις 30/4).

Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών, η διάρκεια της κάθε ανακοίνωσης ορίζεται αυστηρά σε 20΄, ενώ έχει προβλεφθεί χρόνος για συζήτηση ανά ενότητα. Οι ομιλητές καλούνται να βρίσκονται στην αίθουσα τουλάχιστον 15΄ πριν από την έναρξη κάθε συνεδρίας και να παραδίδουν έγκαιρα στη γραμματεία το PowerPoint τους προς αποφυγή καθυστερήσεων. Σε περίπτωση που οι σύνεδροι επιθυμούν να διανείμουν φωτοτυπίες ή άλλο εποπτικό υλικό, θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι και να το δηλώσουν προηγουμένως στη γραμματεία του συνεδρίου.


Οι περιλήψεις των ομιλιών θα διατεθούν στους συνέδρους σε έντυπη μορφή κατά την εγγραφή τους, ενώ θα αναρτηθούν και στον ιστότοπο του συνεδρίου. Επιπλέον, κάθε σύνεδρος θα λάβει εποπτικό υλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου με τίτλο «Η κεραμική της αρχαϊκής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (700-480 π.Χ.)» και άλλα αρχαιολογικά δημοσιεύματα.


Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, χωρίς τέλη εγγραφής. Οι οργανωτές θα προσφέρουν τη δεξίωση της Πέμπτης 18/5 και τους καφέδες με τα συνοδευτικά στα διαλείμματα των εργασιών. Οι ομιλητές και οι συνοδοί τους οφείλουν να μεριμνήσουν οι ίδιοι για τη διαμονή τους, επιλέγοντας ένα από τα ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή που προτείνονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου ή κάποιο άλλο κατάλυμα της αρεσκείας τους. Τονίζεται πως οι τιμές έχουν δοθεί ειδικά για το συνέδριο, αλλά ενδέχεται να αλλάξουν.


Οδηγίες σχετικά με τη σύνταξη και δημοσίευση των Πρακτικών, θα κοινοποιηθούν στη Γ΄ Εγκύκλιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Επιστημονική Επιτροπή

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΒΕΡΙΟΣ
Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

ΣΤΕΛΛΑ ΔΡΟΥΓΟΥ
Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ-ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.Α.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΑΚΙΔΟΥ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

ΑΜΑΛΙΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ
Λέκτορας Δ.Π.Θ.

 

DUTHbann1